clienti · portfolio ·  
           
 

________________________________________________________________________________________________________________________

ALBUM - PERSONALITĂȚI DIN BANAT

„Pornit inițial ca o încercare de a da viață unor personaje istorice a căror reprezentări grafice în spațiu public era foarte săracă, acest album s-a dezvoltat firesc și cu reprezentări ale unor figuri celebre. În final, albumul a ajuns să conțină șaizeci de personalități mai mult sau mai puțin importante pentru această regiune a țării, Banatul.
Selecția personală și subiectivă a acestor personaje nu a vizat neapărat să acopere echitabil toate domeniile, dar au fost totuși alese cu precădere personalități istorice, oameni politici, artiști, muzicieni, arhitecți, arheologi, oameni de litere, actori și sportivi. Există undeva în noi o nevoie permanentă de a vizualiza și identifica trăsăturile, fizionomiile si expresiile oamenilor, iar eu prin această căutare permanentă de a recreea personaje încerc acum să readuc în memoria colectivă a prezentului, oameni care nu trebuie uitați. Viziunea proprie și reinterpretarea unor trăsături ar trebui să dea o notă de unicitate acestui album.
Suita portretelor nu are neapărat o ordine cronologică și nu este structurată pe categorii. Printre ele se află și personalități care nu aparțin acestei zone, dar care, prin contribuția lor, au avut o importanță pentru Banat. ”

Aurelian Scorobete

 

 

„ Îmi vine în gând vechea polemică dintre Matisse și Pallady. Ce întâietate are, la nașterea unei imagini,  culoarea sau desenul? Care să fi fost întâietatea lor în cazul lui Leonardo? Dar în cazul lui Van Gogh?
Oricum, Scorobete este în primul rând un desenator. Desenele lui, portretele, sparg oglinda, sparg obiectivul fotografic. Conțin, mai ales când e vorba de portretele celor apropiați, cunoscuți, profesori, un ceva prin care epiderma desenului transmite o prezență. Firescul viului. ”

Prof. Constantin Flondor,  Ianuarie, 2023

 

„ Dacă prin compoziție toate lucrările se înscriu în aceeași soluție stilistică, o serie de detalii imprimă subtil trăsături psihologice sau tipul de personalitate. În primul rând, este vorba de privire, care poate fi directă, „spre obiectiv”, sau indirectă, într-un anumit unghi ori chiar din profil perfect. Tot aici putem desluși lucru în detaliu cu reflexe de lumină pe pupilă sau, dimpotrivă, o tratare grosieră, fără o redare a anatomiei ochiului. În al doilea rând, tipul de hașură ține cont de multe ori de biografia personajului, de la tușe fine, delicate, până la cele trasate „grosier” în forță gestuală. Trebuie remarcat și faptul că, dincolo de linia în sine, Aurelian Scorobete folosește cu mare rafinament, dar și reținere, lumina. Accentele de lumină, rezervate, dar foarte bine calculate, vin să desăvârșească unele desene care cer un astfel de procedeu de evidențiere.
Din perspectiva celor prezentate anterior, nu putem spune decât că autorul omagiază în cel mai distins mod o serie de personalități care și-au pus amprenta definitiv pe orașul Timișoara sau zona Banat, printr-un album de excepție din punct de vedere stilistic. Nu încercați să lecturați cu cadența rațiunii imaginile și textele, ci, mai degrabă, lăsați-vă cuprinși de oamenii care vă privesc din și de dincolo de aceste desene excepționale.

prof. univ. dr. Camil Mihăescu - Decan Facultatea de Arte și Design Universitatea de Vest Timișoara

 

______________________________________________________________________

Albumul se poate achiziționa de la D'arc - Piața Unirii 5, Timișoara 300055

 

Terasa Docks - Splaiul Tudor Vladimirescu 16, Timișoara 300055

 

Viniloteca - Strada General Henri Berthelot nr. 6

Disponibil online ☑

 

Magazinul de suveniruri - Piata Operei nr. 1 (lângă McDonalds)

 

Magazinul Evix Gift Shop - strada Eugeniu de Savoya 10

 

Politehnica Timisoara - Shop Oficial - Strada Sfânta Rozalia, Parter cămin 1MV

Disponibil online ☑

 

 

Pentru achiziții de peste zece exemplare, se pot face comenzi la tel. 0721236876

______________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ere

reinhart © 2018